Wanneer je zo diep gezonken bent dat je foto’s van je neusgaten en van je blote onderbenen gaat plaatsen… Ik heb het er voor over, want ik deel graag met jullie dat ik hier in mijn favoriete yogapose een heerlijk momentje voor mezelf beleef. Benen tegen de muur, hier en daar een kussentje en hoppa: zes minuten lang lekker lui blijven liggen. En slim is het ook.
Rust in lijf en leden
Even een paar maanden terug. Voordat iedereen goed en wel besefte dat we in een heuse lockdown zaten, had yogadocent Ciska in een mum van tijd alles voor elkaar om over te stappen naar onlinelessen. We moesten er een beetje aan wennen, zij voorop. Maar ze deed het gewoon en daar werden wij leerlingen erg blij van. Yin yoga is een rustige, ontspannen les. De houdingen die je aanneemt helpen je gewrichten en het bindweefsel te versoepelen. Ideaal voor zo’n niet-veerkrachtig lijf als het mijne. De bonus is dat yin yoga ook mijn hoofd rustig maakt, want ik kan de ontspanning in al die houdingen – de meeste houdingen vergen iets meer werk dan benen-tegen-de-muur – alleen bereiken als ik mij volledig richt op waar ik mee bezig ben. Stiekem aan to-dolijstjes denken, je afvragen wat je morgen gaat koken of hopen dat je lief de hond heeft uitgelaten werkt niet. Maar dat gebeurt natuurlijk wel. En je voelt het meteen; in plaats van ontspanning in je rug of schouders slaat de kramp toe. Dan is het tijd om een lekkere diepe zucht naar die spieren te sturen. Dat is trouwens best een voordeel van deze les. Als deelnemers staan we op mute, dus je kunt schaamteloos zuchten, gapen en wat dies meer zij.
Balans en rente
Ik heb het vaak over de balans tussen inspanning en ontspanning. Voor mij is dit een manier om de balans op peil te houden. Fysieke èn geestelijke ontspanning waarmee je je veerkracht versterkt.
Nu lijkt het een beetje of ik aandelen heb, maar dat is niet zo. In tegenstelling tot aandelen levert yoga pas echt rente op.