fbpx

Geef richting aan jouw loopbaan

loopbaan

Je voelt dat je niet op de juiste plek zit in je huidige baan, maar je weet niet precies wat je dan wél wil, en of je wel de juiste kwaliteiten daarvoor hebt. Je zit ziek thuis en weet niet zo goed hoe het nu verder moet met je werk. Je weet eigenlijk niet precies wat jouw talenten zijn en waar je energie van krijgt. Allemaal zaken die ervoor kunnen zorgen dat jij niet gelukkig bent in je carrière. Wat kun je daaraan doen?

Ik help klanten om meer veerkracht te ontwikkelen. Veerkracht helpt je om te gaan met tegenslag. Met veerkracht kun je beter omgaan met verdriet en teleurstelling.

Welke vragen hebben mijn klanten?

  • Vragen over vitaliteit. Mensen zoeken de balans rond hun energie. Je bent moeder, partner, dochter, collega, vriendin, mantelzorger, sportmaatje en hebt al die ballen hoog te houden. Als er vaak op hetzelfde moment een flink beroep op meerdere van die rollen wordt gedaan, gaat dat knellen.
  • Vragen over je levensfase. Als je de veertig gepasseerd bent, ga je evalueren hoe je leven gelopen is. Welke doelen heb je inmiddels bereikt? Ga je op dezelfde voet verder of zijn er dingen die je wilt veranderen? Je hebt behoefte aan een nieuwe stip op de horizon. Of je hebt een 'nu of nooit'-gevoel.
  • Vragen over jezelf als persoon. Twijfel en onzekerheid zijn veel terugkerende onderwerpen. Er is niets mis met onzekerheid, maar het kan flink lastig zijn. En die eeuwige twijfel bij het maken van keuzes geven het gevoel dat je leven voorbij glijdt zonder dat je er grip op hebt.
  • Vragen die werkgerelateerd zijn. Je komt tot de ontdekking dat het werk niet (meer) bij je past of je hebt moeite met het samenwerken met een bepaalde collega. Je weet niet goed wat je wilt met je werk. Je vraagt je af of je nog wel op je plek zit.

Ander perspectief

Zelf stond ik een paar jaar geleden ook voor een dilemma. Ik dacht dat ik gesetteld was. Er was veel te doen over de pensioenleeftijd. Door al dat nieuws realiseerde ik mij dat ik nog ruim twintig jaar moest werken. Dat gaf een heel ander perspectief op mijn carrière. Blijf ik hier tot mijn pensioen of wil ik nog wat anders? Kán ik nog wat anders? Wat zijn mijn kansen als iemand van eind veertig? Met een coach heb ik onderzocht wat er knelde en wat ik daaraan kon doen. Toen was de keuze ineens een stuk eenvoudiger en kon ik de knoop doorhakken. Om een voorbeeld te noemen: ik kwam erachter dat ik heel zuinig kan leven. Dat maakte de angst voor een dip in mijn inkomen een stuk kleiner en daar kreeg ik lucht van.

Ik zegde mijn baan op, volgde de coachopleiding en richtte Stairs Coaching op. Het was spannend, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. Want in dit vak wil ik wél doorwerken tot mijn zeventigste!

'Midlife.' Ik vind het een mooie levensfase. Veel mensen roepen 'O, de midlife-crisis!' Zover moet je het natuurlijk niet laten komen. Het is veel leuker om te onderzoeken wat voor mogelijkheden je nog hebt. Daar krijg je pas energie van. Wat achter mij ligt, heeft mijn leven hoe dan ook verrijkt en tegelijkertijd heb ik nog een heel leven vóór mij. Dat gevoel gun ik iedereen!

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Leiden.

Deel dit artikel: