fbpx

Wat te doen als je een offday hebt: zeven praktische tips

offdayklein-768x549

Mijn eerste werkweek na de vakantie startte met een offday van de ergste soort. Hier geef ik prijs hoe ik de dag door wist te komen, al moest ik wel alles op alles zetten. Hoofd en handen leken volledig uitgeschakeld en wat ik ook probeerde, ik kreeg de trein niet rijdend. Een half uur wachten op nieuwe inlogcodes omdat je zes keer je wachtwoord verkeerd intikt, het was mij niet eerder overkomen. Die onverwachte tijdstraf greep ik aan om wat papierwerk te ordenen en ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik had er een vrij alternatief alfabet van gemaakt. Het gevoel dat ik op vierkante wielen reed maakte mij zo moedeloos, dat ik aan het externaliseren sloeg. Lag het niet gewoon aan de mannen die op de etage boven mij met zwaar elektrisch gereedschap raamkozijnen aan het vervangen waren? Ja! In ieder geval een beetje. Want naast de kozijnen zaagden ze ook een stroomkabel door. Helemaal in de geest van mijn werkdag.

Vrijheid

‘Weet je wat?’ dacht ik, ‘Ik skip alles, ga een stevige strandwandeling maken en ergens koffiedrinken waar het chill is. Dat is de vrijheid van een zzp’er.’ Die gedachte gaf zo’n opgelucht gevoel dat ik mijn laptop bijna had dichtgeklapt. Want een fijn idee was het zeker, maar was het ook een goed idee? Nee.

Vluchten

Naast vrijheid had ik ook verantwoordelijkheid. De rest van de week moest ik goed beslagen ten ijs komen en dat vroeg enige voorbereiding. Met vluchten, de ware behoefte achter het strandidee, zou ik het probleem niet oplossen maar voor mij uit schuiven. Doorbijten en onder ogen zien dat ik deze offday moest ondergaan was hoe dan ook een beter plan. Maar hóe pak je het aan als alles zo moeizaam gaat?

Van offday naar opstart: 7 praktische tips

1. Vecht niet tegen jezelf.
Vechten kost kracht en die energie heb je nu hard nodig voor andere zaken. Leg je erbij neer dat het vandaag moeizaam gaat en bedenk dat een zware offday maar zelden voorkomt.

2. Vergeet voor één dag alles wat je geleerd hebt over efficiënt werken.
Adviezen om met een grote, moeilijke klus te beginnen (liefst ook nog in de ochtend!) frustreren alleen maar. Lezen van rapporten over thema’s die niet je tweede natuur zijn? Morgen weer een dag.

3. Over tweede natuur gesproken, wat zijn de aller-makkelijkste klussen die je te doen hebt?
Zijn er dingen die zó makkelijk voor je zijn dat je ze amper als werk beschouwt? Daar begin je mee, ook als ze niet belangrijk of dringend zijn. Makkelijk hoeft trouwens niet te betekenen dat een klus eenvoudig is. Als je ergens goed in bent of ergens veel van af weet is het voor jou makkelijk, ook al gaat het om hogere wiskunde.

4. Wat is de aller-leukste taak die op je to-dolijst of in je functieomschrijving staat?
Kijk nog steeds niet naar belangrijk of dringend, maar echt alleen naar leuk. Met deze klussen laad je de batterij op. En met die energie kun je aan de volgende klus beginnen. Moet je nagaan wat er met je batterij gebeurt als makkelijk en leuk ook nog eens samengaan…

5. Zoek kleine taken.
Dingen die je in minder dan een half uur kunt voltooien. Of hak grote taken in kleine stukjes. Lees van dat rapport alleen de samenvatting. Zo kun je al voor de lunch een paar projectjes afvinken en zie je dat de trein toch blijkt te rijden. Dat geeft moed.

6. Vijzel je gemoedstoestand op door je omgeving te veranderen.
Met een andere plek, een andere kamer of je bureau een kwartslag gedraaid kun je je al beter voelen. Voeg daar je favoriete muziek of een app met achtergrondgeluiden (koffietentjesgeroezemoes, vogel-getsjilp) bij, gooi het raam open en zorg voor meer of minder licht.

7. Vraag hulp.
Doe iets samen wat je normaal gesproken alleen zou doen. Vraag een collega je bij te praten in plaats van dat je je door een stapel verslagen heen moet worstelen. Lucht (kort) je hart bij iemand op of buiten je werk. Wie weet krijg je een hart onder de riem.

Het nut van dit lijstje? Hiermee doorbreek je de neerwaartse spiraal. Je vermijdt dat je energie weg gutst zonder dat je iets bereikt. Je steekt je tijd in taken met een hoge kans van slagen. Daar ga je je beter van voelen. En dat bezorgt je energie.

Vluchtgedrag of veerkracht?

Er is niets mis met het inlassen van een break. Sterker nog, het kan je veel opleveren. Vraag je alleen af wat je motief is. Doe je het om een lastige situatie te ontlopen dan hou je jezelf voor de gek. Als je ondanks dat het stroef gaat toch probeert iets voor elkaar te krijgen, laat je in ieder geval zien dat je veerkracht hebt en je verantwoordelijkheid neemt.

Succes en bedenk: aan alles komt een eind, ook aan een offday. Ik kon de volgende dag de draad weer oppakken, met op de achtergrond een lekker muziekje. Zonder dat het een noodgreep was.

En jij, hoe ga jij een offday te lijf?

Deel dit artikel: